SafeJournalists: Србија – Влезот од домот на новинар исцртан со неонацистички симболи и говор на омраза



Со Неонацистички симболи и пораки со говор на омраза исцртани врз влезната врата на новинарот Динко Грухоњиќ во Нови СадСрбијаИнцидентот е предизвикан по објавувањето напис за графити со слична содржина што се појавија во градот. 

Во текот на ноќта на 23 и 24 ноември 2020графити полни со националистички говор на омраза беа исцртани на влезот во зградата каде што Динко Грухоњиќновинар и директор на програмата на Независното здружение на новинари од ВојводинаВлезотвклучително и зидните и стаклените вратибеше покриен со пораки со употреба на погрдни изрази „Усташу ова не е твој градниту твоја земја“ и друга навредлива содржина со нео-нацистички симболи свастика и келтски крстовиНа еден графит беше напишано „Ратко Младиќ Српски Херој 

Инцидентот содржи елементи на кривично дело како што се инцидентинационалнарасна и религиозна фанатизам и дискриминација ја загрозува безбедноста на Динко Грухоњиќ и неговото семејствоТоа се случи неколку дена откако Грухоњиќ објави напис „Нови Сад – национал-шовинистичка провинција што слави геноцид?“ што ја анализира проблематичната содржина на графитите што се појавуваат во Нови Сад. 

Случајот бил пријавен во полиција и јавен обвинител како напад врз новинар поради работата на ГрухоњиќПолицијата реагираше навремено и започна истрагаСторителите сè уште не се познати. 

Ова не е прв пат мета да биде  ГрухоњиќВо моментов има голем број кривични случаи пред јавниот обвинителГрухоњиќ бил жртва на различни видови вербални заканинавреди и притисоци повеќе од десетина пати. Неодамна за време на вонредната состојба во 2020 година во изјава за „SafeJournalists  рече дека она што најмногу го погодило не е само поракататуку и начинот на кој тоа било направено. 

Пораката за селење е многу јасна и загрижува фактот што оние што го направија ова дојдоа пред мојот прагНеонацистите се лабави и властите не прават ништо за да ги спречатНопораката на граѓанитеколегите и пријателите од Србија и регионот кои ме поддржаа во овој момент е исто така јасна и утешна “- рече Грухоњиќосврнувајќи се на фактот дека група граѓани ги отстраниле навредливите пораки следниот денГрухоњиќ додаде дека се надева дека властите ќе го решат овој случај . 

Грухоњиќ честопати беше мета на националистички политичариод кои многумина во моментов заземаат важни државни функцииСведоци сме и претходно како ваквите јавни изјави ја негуваат атмосферата во која незадоволните граѓани јавно и без одлагање испраќаат закани и навреди до редакциите и новинарите “. – рече Жељко Бодрожиќпретседател на ИЈАС и додаде дека ги повикува властите итно да го решат овој случај, а државните претставници да го осудат овој инцидент и да се воздржат од навредување на новинари кои работат за јавниот интерес. 

Мрежата на „SafeJournalistsпретставувајќи повеќе од 8.200 професионални медиуми во Западен Балкансе придружува на својот член ИЈАС во осудата за нападот врз ГрухоњиќПораките и јазикот не само што претставуваат говор на омразасодржат и симболи на омраза кои немаат место во демократското општество 

Иако ја поздравуваме брзата реакција на властитение инсистираме на итно решавање на овој случај и обезбедување на Грухоњиќ и зачувување на безбедноста на неговото семејство 

Мрежата ја поздравува поддршката за Грухоњиќ од граѓаните на Нови Сад кои организираа и ги отстрануваа навредливите графити од неговата зграда и покажаа почит кон Грухоњиќ и другите професионални новинари во Србија. 

Мрежата “SafeJournalists” ќе ги информира релевантните национални и меѓународни заинтересирани страни за овој случај.  

Секој напад врз новинарите е напад врз јавниот интересдемократијата и правата на сите граѓани. 

Скопје – Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Загреб, 25.11.2020 година. 


, ,