Glavni i odgovorni urednik “Monitora” Esad Kočan napadnut je 27. marta ispred svog stana u Podgorici.

Na njega je najprije verbalno, a onda i fizički, nasrnuo pedesetpetogodišnji D.Š, koji je nakon toga uhapšen i tereti se za krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti.

Iz policije je saopšteno da je Kočan u subotu veče prijavio da mu je oko 17 časova ispred zgrade u kojoj živi prišla nepoznata osoba, koja mu je uputila uvredljive i prijeteće riječi, te da je u jednom trenutku i fizički nasrnuo na njega, hvatajući ga za revere mantila.

“E.K. je otišao u svoj stan i pozvao prijatelja kako bi s njim krenuo do stanice policije da prijavi događaj. Po izlasku iz zgrade osumnjičeni je nastavio sa uvredama i počeo fizički da nasrće na E.K. koji ga je tom prilikom odgurnuo štapom koji je imao kod sebe, po izjavi E.K. Policija je identifikovala lice i lišila ga slobode”, navodi se u saopštenju.

20. marta 2021. godine u Bijelom Polju, tokom “patriotskog” okupljanja, napadnut je novinar Televizije Vijesti Sead Sadiković koji je zadobio lakše povrede glave.

Prema njegovim riječima, vrijeđali su ga, a zatim fizički napali 5-6 mlađih muškaraca. Sadikovića su od napadača branili građani koji su tuda prolazili.

“Kriminalističkom obradom policija je došla do sumnje da su osobe iz auto kolone upućivale uvrjedljive riječi novinaru S.S. i da su nakon toga izašle iz vozila. Nakon toga je, po kazivanju i novinara i učesnika auto-kolone došlo do međusobne prepirke nakon čega su lica fizički napala novinara nanoseći mu lakše tjelesne povrede. Službenici kriminalističke poilcije su lišili slobode N.O. (21) i E.D. (18) iz Bijelog Polja, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje i oni će u zakonskom roku biti provedeni nadležnom državnom tužiocu. Policija preduzima dalje mjere i radnje u cilju identifikacije svih lica i rasvjetljavanju cjelokupnog događaja”, saopšteno je iz Uprave policije.

Novinarka “Vijesti” Jelena Jovanović pogođena je u glavu brisačem sa automobila tokom sinoćnjeg slavlja pristalica koalicije “Za budućnost Nikšića”.

Jovanović se našla u gužvi u kojoj je jedan od okupljenih ispred štaba koalicije “Za budućnost Nikšića”, koji je prethodno policajcu pokušao da skine zaštitnu masku i odgurnuo ga, pogodio Jovanović u glavu brisačem sa automobila.

Incident je emitovan uživo i tokom uključenja na Televiziji Vijesti.

Policija je saopštila da se za nasilničko ponašanje tereti M.J. (39).

“Formirani su spisi predmeta koji su dostavljeni državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilšatvu u Nikšiću a koji je nakon sagledavanja spisa naložio da se protiv M.J. podnese krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje”, saopštila je policija.

Novinar Radio Televizije Crne Gore, Zoran Leković, podnio je prijavu Upravi policije Crne Gore zbog ugrožavanja sigurnosti, uvreda i izlaganja linču putem društvenih mreža.

Leković je, na svojoj Fejsbuk stranici, objavio da je podnio krivičnu prijavu protiv Instagram grupe “niksic.zivi” i V.M, zbog  toga što su ga “izložili javnom linču i brutalno napali njegov profesionalni i lični integritet i pokušali da ugroze njegovu ličnu i porodičnu bezbjednost”.

Pošto su mediji ovo objavili, taj novinarski članak na jednom portalu komentarisao je sekretar Ministarstva zdravlja, Nikola Antović. Njegov komentar je bio uvredljive prirode, zbog čega je Leković pisao i Ministarstvu zdravlja, koje se ogradilo od izjave Antovića.

Leković je, takođe, protiv Antovića, podnio prijavu Centru bezbjednosti (CB) Podgorica. O događaju je upoznat tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da u navedenom slučaju nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Službenici CB Podgorica su Sudu za prekršaje podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka  i protiv Antovića, i protiv Lekovića, zbog međusobnog vrijeđanja (prekršaj Zakona o javnom redu i miru – drsko ponašanje).

 

Mojkovčanin T.J. (45) uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu zaposlenih u redakciji i portalu “Vijesti”.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, njemu je tužilac odredio zadržavanje do 72 sata.

“Centru bezbjednosti Podgorica podnio je prijavu S.Nj, zaposleni u jednoj novinskoj redakciji u ovom gradu, protiv nepoznatog lica koje je uznemiravalo, prijetilo i upućivalo uvrede njemu i još jednoj zaposlenoj, telefonskim putem na broj telefona koji je vlasništvo ove novinske redakcije. Policijski službenici su u Mojkovcu, po mjestu nadležnosti, a u dogovoru sa nadležnim tužiocem, postupili po ovoj prijavi i utvrdili da je broj s kojeg su upućene prijetnje i uvrede u vlasništvu B.J, a da ga je ovom prilikom koristio T.J. (45) iz Mojkovca”, saopšteno je iz policije.

Dodaje se da su od T.J. prikupljena obavještenja na zapisnik u svojstvu građanina.

“Takođe, po naredbi nadležnog suda policija je izvršila pretres stana i drugih prostorija koje koristi ovo lice, a kojom prilikom nije pronađeno ništa interesantno za službu. Upoznat je nadležni državni tužilac koji je naložio da mu se dostave spisi predmeta radi kvalifikacije krivičnog djela”, navodi se u saopštenju.

 

Tokom proslave rezultata parlamentarnih izbora u Podgorici, vozilo Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore je oštećeno nakon kamenovanja. Srećom, niko nije povrijeđen.

U nedjelju, 30. avgusta, veliki broj građana okupio se u Podgorici kako bi iskazao podršku opozicionim partijama nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora. Vozilo koje je jasno obilježeno znakom RTCG, kamenovano je prilikom povratka sa snimanja. Vozač je bio sam u vozilu, javila je RTCG.

Centar bezbjednosti Podgorica obavijestio je Sindikat medija da preduzimaju mjere kako bi se identifikovali počinioci. Oni su konstatovali da se na stubovima rasvjete nalaze kamere, međutim, utvrđeno je da iste nijesu u funkciji.

 

Novinari portala “Antena M” dobili su prijetnje putem društvene mreže Facebook od izvjesnog R. K. iz Nikšića.

Slučaj je prijavljen policiji koja je identifikovala R.K, prikupila obavještenja od njega na navedene okolnosti i sa sadržinom spisa upoznala nadležnog tužioca u Nikšiću. Cijeneći spise predmeta Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću je utvrdilo da u prijavljenim radnjama nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica po službenoj dužnosti.

 

Novinarka Pobjede Đurđica Ćorić nasilno je izbačena iz hola Skupštine Opštine Budva.

Novinarka Ćorić je podignuta i gurana u holu, da bi je potom privatno obezbjeđenje izbacilo. Tom prilikom, lakše joj je povrijeđena ruka.

Medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sjednici na kojoj se glasalo o novom predsjedniku Opštine Budva.

Novinarka je pokušala da snimi ulazak opozicije u salu Opštine, ali ju je obezjeđenje, bez prethodnog upozorenja, grubo izbacilo iz zgrade.

Policija je identifikovala zaštitara, a o prijavi je obaviješten kotorski tužilac koji je izjavio da u tom slučaju nije bilo elemenata krivičnog djela.

Privatno obezbjeđenje u zgradi Opštine Budva grubo je izguralo snimatelja Televizije Vijesti, Draga Matovića, dok je radio svoj posao i snimao dešavanja na ulazu u zgradu Opštine 25. juna 2020.

Matović je Centru bezbjednosti Budva podnio prijavu 27.06.2020. protiv nepoznatog radnika obezbjeđenja.

Policija je identifikovala radnika, upoznala tužiteljku iz Kotora, koja se izjasnila da u tom postupanju nema elemenata krivičnog djela.