Dopisnika O kanala Vahidina Mujagića policijski službenici u priveli dok je bio na radnom zadatku u Brodu.

Dok je snimao Rafineriju nafte u Brodu, novinaru Mujagiću prišli su policajci i uz obrazloženje da nije dozvoljeno snimati Rafineriju, zahtijevali oduzimanje snimaka, potom su priveli novinara u policijski automobil i izdali mu prekršajni nalog za neovlašteno snimanje.

U prijavi Liniji za pomoć novinarima, Mujagić ističe kako nigdje na mjestu gdje je snimao Rafineriju nije bio istaknut znak da je zabranjeno snimanje. Također, novinar nije ulazio u sam objekat Rafinerije, a cilj mu je bio da snimi gasovodne cijevi koje je prije nekoliko dana postavila Republika Hrvatska, i to na teritoriji BiH.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i otvorilo istragu protiv Jasmina Mulahusića, sa adresom prebivališta u Luksemburgu, zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, vjerske ili rasne mržnje i netrpeljivosti putem različitih objava na internetu, javnom prostoru i društvenim mrežama.

– Prema nalogu tužioca Tužilaštva BiH, nadležne policijske agencije izvršile su određene provjere i prikupljanje informacija te je, u svojstvu svjedoka i oštećenih, saslušan određen broj osoba – potvrđeno je za medije iz ove institucije.

Jedan od onih koji je dao iskaz u Tužilaštvu u vezi sa pomenutom istragom je i poznati bh. novinar i vlasnik Face televizije Senad Hadžifejzović, kojem je Mulahusić također upućivao prijetnje.

Udruženje BH novinari uputilo je pisma odsjecima za borbu protiv cyber kriminala Federalne uprave policije i MUP-a Republike Srpske povodom hakerskih napada na web portale u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Portal Žurnal (www.zurnal.info) je od 18.02.2021. godine puna četiri dana bio izložen planiranim DDoS hakerskim napadima, uslijed čega je bio onemogućen pristup web stranici. Uposlenici Žurnala navode da su pretrpjeli ogromnu i nenadoknadivu štetu te da su bili primorani prebaciti kompletan sajt na drugu lokaciju, odnosno na novi server. Gotovo istovremeno sa ovim napadom, hakerski napadi izvršeni su i na web portale Nomad.ba i BUKA. Urednici i vlasnici navedenih medija izrazili su opravdane sumnje da su hakerski napadi povezani sa određenim centrima moći kojima ne odgovara kritičko i istraživačko pisanje novinara ovih portala.

Nakon što je novinar Avdo Avdić na portalu Istraga.ba objavio tekst o navodnim pokušajima ugrožavanja sigurnosti Gordane Tadić, glavna državna tužiteljica Tadić uputila je demanti u kojem je, između ostalog, Avdića optužila za „anticivilizacijsko i barbarsko diskreditiranje“ njene ličnosti i „širenje nacionalne i vjerske mržnje“ , te karikaturalnu interpretaciju navodnih prijetnji po njen život sa ciljem  „pripremanja terena za likvidaciju svih onih koji smetaju paraobavještajnom mraku Bosne i Hercegovine“.

Dok su se pripremali da snime izjavu bivšeg radnika Željeznica RS u srijedu, 10. februara, novinaru Đorđu Vujatoviću i kamermanu koji je radio sa njim prišao je radnik obezbjeđenja Željeznica RS Milenko Kičić, verbalno ih napao i prijetio da će im „razbiti kameru“ i da će ih „razbiti od beton“ ukoliko nastave snimanje. Novinarska ekipa u tom trenutku nalazila se na javnoj površini, na parkingu ispred Željeznica RS, što su bezuspješno pokušali objasniti i radniku obezbjeđenja koji ih je napao. Kamerman je uspio snimiti dio ovog incidenta, a na kraju je pozvana i policija koja je uzela izjave od svih aktera ovog događaja.

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku da se “Dnevnom avazu” privremeno zabrani pisanje o privatnom životu predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.U rješenju o privremenoj mjeri zabrane, koje je 1. februara donio sudija Pavle Crnogorac, „Dnevnom avazu“ i njegovim urednicima nalaže se da se „uzdrže od uznemiravanja tužitelja (Debevca, op.a.) u pogledu iznošenja informacija iz njegovog privatnog života, kako u printanim tako i elektronskim, dnevnim i drugim glasilima“.

Navedeno rješenje Općinskog suda u Sarajevu sporno je zbog toga što u obrazloženju ničim nije argumentovano da pisanje o privatnom životu predsjednika Suda BiH ne predstavlja javni interes, niti da je Dnevni avaz povrijedio njegovo pravo na privatnost, u kontekstu činjenice da su autori spornih tekstova više puta naglasili da pojedine informacije iz privatnog života Ranka Debevca objavljuju kako bi dokazali njegovu zloupotrebu funkcije koju obnaša.

Lider Srpske radikalne stranke i osuđeni zločinac Vojislav Šešelj 30.1.2021. verbalno je napao novinarku RTRS-a Natašu Miljanović-Zubac na Happy TV u emisiji “Vikend jutro”, nazivajući je uvredljivim imenima i navodno otkrivajući tajne o njenoj prošlosti. Šešelj je, između ostalog, u TV emisiji novinarku nazvao “prostitutkom” i “kurvetinom”.

Zinaida Đelilović dobila je direktne prijetnje od Adnana Čakalovića, višeg stručnog saradnika Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Slučaj je prijavljen policiji, a novinarka je dala izjavu u prostorijama policije.

Nepoznati muškarac pozvao je redakciju ovog medija sa nepoznatog telefonskog broja i prijetećim glasom zatražio da zatvore kancelariju ranije,  rekavši pri tome kako će „danas svi biti mrtvi“. Slučaj je prijavljen policiji.