Korona zaustavila suđenje za ubistvo Slavka ĆuruvijeBEOGRAD, 06.04.2021. – U ponovljenom postupku, koji je počeo u oktobru, glavni pretres odložen je više puta – zbog bolesti dva člana sudskog veća, a zatim i zbog bolesti advokata dvojice okrivljenih

Zbog bolesti članova sudskog veća i advokata dvojice okrivljenih, usled virusa korona, ponovljeni proces optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije odlagan je više puta tokom protekle zime, a nije izvesno ni da li će biti nastavljen u novom zakazanom terminu 20. aprila. Sledeće nedelje, 11. aprila, navršava se 22 godine od ubistva novinara, a suđenje je tek malo odmaklo od početka.

Nakon što je Apelacioni sud u septembru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu kojom su četvorica optuženih bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, pred Višim sudom je u ponovljenom postupku glavni pretres od oktobra do sada održan samo tokom šest dana, iako je bio zakazivan svakog meseca, osim januara, u terminima od po tri i četiri dana.

Okrivljeni Radomir Marković, koji je bio na čelu Resora državne bezbednosti, Milan Radonjić, tadašnji načelnik beogradskog centra RDB i operativac službe Ratko Romić ponovo su se izjasnili da nisu krivi i da nisu imali učešća u organizaciji i izvršenju ubistva Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine u Svetogorskoj ulici u centru Beograda. Četvrti okrivljeni Miroslav Kurak i dalje je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Ponovljeno suđenje započelo je u prvoj nedelji oktobra. Zatim je bilo zakazano za 16, 17. i 18. novembar, ali je već prvog dana odloženo zbog toga što je član sudskog veća oboleo od virusa korona. Nastavak je zakazan za 1. decembar, kada je ponovo odložen za 11, pa opet za 21, 22. i 23. decembar. Tri dana pre planiranog suđenja, portparol Višeg suda obaveštava novinare da je glavni pretres otkazan zbog bolesti postupajućeg predsednika veća, sudije Snežane Jovanović, a da je novi termin određen za 2. februar i naredna tri dana. Tada je suđenje nastavljeno, ali nije održano 5. februara zbog vakcinacije zamenika javnog tužioca.

Nastavak je zakazan za 1. mart, kada su svi mediji objavili da je glavni pretres odložen zbog toga što advokatica Zora Dobričanin Nikodinović ima reakciju na vakcinu. Suđenje je ponovo zakazano za 22. mart i naredna tri dana. Međutim, advokatica je od 12. do 19. marta bila na Infektivnoj klinici zbog upale pluća, a posle toga na kućnom lečenju i u obaveznom karantinu, a ni danas se ne oseća dobro.
U razgovoru za naš list, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koja brani Milana Radonjića i Ratka Romića, rekla je da je vakcinu protiv korone primila 20. februara, a razbolela se tri dana kasnije i od tada je pod lekarskim nadzorom i na terapiji, a 11. marta je dobila pozitivan test na koronu. Sudskom veću je poslala opravdanje da ne može da pristupi na glavni pretres.

Zatražila je da se suđenje nastavi u maju, jer procenjuje da će se do tada potpuno oporaviti. Međutim, sudsko veće zakazalo je nastavak pretresa za 20. april. Prema rečima advokata odbrane i prema izveštaju Fondacije „Slavko Ćuruvija”, predsedavajuća sudija Snežana Jovanović rekla je da će optuženima odrediti advokata po službenoj dužnosti ukoliko Zora Dobričanin Nikodinović ne dođe ili ne obezbedi zamenu na narednim ročištima koja su zakazana za 20, 21. i 23. april. Okrivljenima je predočila da će to uticati na produženje krivičnog postupka.

Bila je sporna i medicinska dokumentacija koju je sud tražio, a pripravnik advokatice je rekao sudskom veću da će kompletnu dokumentaciju dostaviti kada se završi lečenje.

„Ukoliko u roku od tri dana ne dostavi opravdanje, snosiće posledice propuštanja rokova”, rekla je sudija Jovanović, prema izveštaju Fondacije „Slavko Ćuruvija”.

Višem sudu u Beogradu uputili smo pitanja o tome koliko puta su suđenja odlagana i iz kojih razloga, budući da „Politika” zbog epidemijske situacije ne odlazi redovno na suđenja. Upitali smo i da li bi određivanje branioca po službenoj dužnosti zbog bolesti izabranog advokata predstavljalo povredu prava na odbranu. Odgovor je stigao u vidu kratkog pisma predsednice sudskog veća Snežane Jovanović, u kome nije odgovoreno ni na jedno naše pitanje.

„Postupanje predsednika veća je u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, kojim je propisano da je svaki branilac u zakonskoj obavezi da postupi po nalogu predsednika veća u pogledu dostavljanja dokaza o razlozima nepristupanja na glavni pretres, a što ako ne učini snosi posledice nepostupanja”, stoji u odgovoru sudije Snežane Jovanović.

Na kraju navodi da je odbrana naknadno dostavila dokaze o razlozima nepristupanja na glavne pretrese.

Nije nam odgovoreno na pitanja koliko puta je suđenje odloženo zbog bolesti članova sudskog veća i eventualno vakcinacije zamenika javnog tužioca, kako smo informisani od branilaca u ovom postupku, ali je navedeno da smo sami dali odgovore na postavljena pitanja.
Čini se da sud nije spreman da medijima i javnosti pruži tražene informacije o tome šta se događa u ovom krivičnom postupku, pa i u okolnostima epidemije kada je sasvim razumljivo da su i sudije i učesnici u postupku mogli biti objektivno sprečeni da rade.


Aleksandra Petrović / Politika, Beograd, 06/04/2021