Napad na novinara tokom “patriotskog” skupa u Bijelom PoljuNovinar Televizije Vijesti, Sead Sadiković napadnut je 20. ožujka 2021. godine oko 20 sati u Bijelom Polju tokom „patriotskog“ skupa i zadobio je lakše povrede glave.

Vrijeđali ga, a zatim fizički napali 5-6 mlađih muškaraca. Incident se dogodio kada je sudionik skupa iz automobila u pokretu počeo vrijeđati Sadikovića, koji je u tom trenutku prelazio cestu. Kada je prešao na drugu stranu ceste do parka, Sadiković je krenuo prema vozilu, prišao osobi koja je sjedjela na prozoru vozila i uspostavio kontakt s njim. Nakon toga, osumnjičeni E.D. (18) i N.O. (21) i neidentificirane osobe izašli su iz vozila i napali Sadikovića, koji je od guranja i udaraca pao na asfalt. Dobio je više udaraca nogom u području glave i tijela. Sadikovića su od napadača branili prolaznici.

Novinara, koji je imao vidljive povrede, policija je zatekla na licu mjesta. Sadiković je dao izjavu u službenim prostorijama Uprave policije, a nakon toga je transportiran na ukazivanje liječničke pomoći. Podnesena je krivična prijava, a Osnovno državno odvjetništvo u Bijelom Polju je odredilo zadržavanje E.D. i N.O. do 72 sata zbog sumnje da su izvršili krivično djelo – nasilničko ponašanje.

U razgovoru za dnevni list “Vijesti” Sead Sadiković je potvrdio da ima povrede u predjelu glave, nogu i šake i dodao: “Dobro sam, ali me zaboljelo što ne možeš ulicom da prođeš”.

“Prvo psovke, pa vrijeđanja, a onda su skočili na mene, napali me. Više njih, pet-šest momaka. Obranili su me ljudi koji su šetali glavnom ulicom. Još jedan paradoks – udarali su me crnogorskom zastavom, valjda kad udaraju crnogorskom zastavom manje boli. Oteo sam im zastavu kojom su me udarali”, rekao je Sadiković. Također je dodao da su obitelji osumnjičenih njegovi susjedi.

Sadiković je istaknuo posebnu zabrinutost zbog izostanka reakcije odvjetništva na prijetnje koje je nedavno primio: “Nedavno sam prijavio Pljevljaka koji mi je prijetio ubojstvom, ali on je izjavio da je bio pijan i da mu je neko uzeo telefon. Zabrinjava me da odvjetništvo ne reagira, ne privede čovjeka i ne zadrži ga makar jednu sekundu. Vjeruju mu da on to nije pisao. Pošto mi prijeti smrću, što ja sad da radim?”

„Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije osuđuje napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića tijekom “patriotskog skupa” u Bijelom Polju, koji je direktna posljedica već duže vrijeme podgrijanih političkih i nacionalnih strasti u Crnoj Gori“, rekao je Radomir Kračković, potpredsjednik SMCG-a.

Dodao je da je ova situacija pokazala potrebu da donositelji odluka još jednom najozbiljnije razmisle o povećanju kazni za napade na novinare/ke, jer se radi o opasnoj društvenoj pojavi koja je u kontinuitetu prisutna u Crnoj Gori.

„Već duže vrijeme, od promjene vlasti u Crnoj Gori koja se desila prošle godine, imamo zabrinjavajuć trend napada na manjine, političke protivnike, a sada i novinare/ke. Nažalost, ovo nije bio jedini napad na novinare/ke. Prošle sedmice, nakon lokalnih izbora u Nikšiću, pristalica nove vladajuće većine napao je novinarku dnevnog lista “Vijesti” Jelenu Jovanović, također, tijekom jedne vrste političkog skupa. Još jednom se pokazalo da su u ovako opasnoj atmosferi novinari/ke najlakša meta napada ili najnovija „kolateralna šteta“ političkih previranja“, rekao je Kračković.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu SMCG-u u osudi ovog okrutnog i podmuklog napada. Zahtijevamo od policije Crne Gore i Tužilaštva da u potpunosti riješe napad na Sadikovića. Pored toga, kao Mreža moramo apelirati na sve donositelje odluka u Crnoj Gori i političare s obje strane da pozovu građane na pomirenje i utječu da njihove pristalice vode računa o novinarima koji izvještavaju tijekom njihovih političkih skupova.

O ovom novom slučaju obavjestićemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Beograd– Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 24.03.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore


, ,